विषय :
सामाजिक विज्ञान (इतिहास हमारे अतीत -2)
अध्याय :-6 (नगर, व्यापारी और शिल्पीजन)
फिर से याद
करें :-
1. रिक्त स्थानों की पूर्ति करें:-
(क) राजराजेश्वर मंदिर _____ में बनाया गया था।
(ख) अजमेर सूफी संत _____ में संबंधित है।
(ग) हम्पी ______ साम्राज्य की राजधानी थी।
(घ) हॉलैंड वासियों ने आंध्र
प्रदेश में ______
पर अपनी
बस्ती बनाई।
उत्तर:-
(क) राजराजेश्वर मंदिर ग्यारहवीं
सदी में बनाया गया था।
(ख) अजमेर सूफी संत ख़्वाजा
मोइनुद्दीन चिश्ती में संबंधित है।
(ग) हम्पी विजयनगर साम्राज्य की राजधानी थी।
(घ) हॉलैंड वासियों ने आंध्र
प्रदेश में मसूलीपट्टनम पर अपनी बस्ती बनाई।
2. बताएँ क्या सही है और क्या
गलत:-
(क) हम राजराजेश्वर मंदिर के
मूर्तिकार (स्थपित) का नाम एक शिलालेख से जानते हैं।
(ख) सौदागर लोग काफ़िलों में
यात्रा करने की बजाय अकेले यात्रा करना अधिक पसंद करते थे।
(ग) काबुल हाथियों के व्यापार
का मुख्य केंद्र था।
(घ) सूरत बंगाल की खाड़ी पर
स्थित एक महत्वपूर्ण व्यापारिक पत्तन था।
उत्तर:-
(क) हम राजराजेश्वर मंदिर के मूर्तिकार
(स्थपित) का नाम एक शिलालेख से जानते हैं। (सही)
(ख) सौदागर लोग काफ़िलों में
यात्रा करने की बजाय अकेले यात्रा करना अधिक पसंद करते थे। (गलत)
(ग) काबुल हाथियों के व्यापार
का मुख्य केंद्र था। (गलत)
(घ) सूरत बंगाल की खाड़ी पर
स्थित एक महत्वपूर्ण व्यापारिक पत्तन था। (गलत)
3. तंजावूर नगर को जल की आपूर्ति
कैसे की जाती थी ?
उत्तर :- वर्ष में बारहों महीने बहने
वाली कावेरी नदी के पास यह तंजावूर नगर बसा हुआ था। यह नगर बाजारों की हलचल से भरा
हुआ था,
जहा
अनाज,
मसालों, कपड़ों और आभूषणों की बिक्री
होती है। यहाँ कुओ और तालाबों से जल की आपूर्ति की जाती थी।
4. मद्रास जैसे बड़े नगरों में
स्थित ‘ब्लैक
टाउन्स’ में कौन
रहता था ?
उत्तर :- ब्लैक यानि देसी व्यापारियों
और शिल्पकारियों को ब्लैक टाउन्स में सीमित कर दिया था। वहां व्यापारियों और
शिल्पकारियों के अतिरिक्त सभी बुनकर जैसे कारीगर और सोदागर इन सबको भी ब्लैक
टाउन्स में रखा गया।
आइए समझे :-
5. आपके विचार से मंदिरों के आस-पास
नगर क्यों विकसित हुए ?
उत्तर :- मंदिर के कर्ता – धर्ता मंदिर के धन को व्यापारी
एवं साहूकारी में लगाते थे। धीरे–धीरे समय के साथ बढ़ी संख्या
में पुरोहित–पुजारी, कामगार, शिल्पी, व्यापारी आदि मंदिर तथा उसके
दर्शनार्थियों और तीर्थं यात्रियों की आवश्यकताओं को पूरा करने के लिए मंदिरों के
आस पास बसते गए। इस प्रकार मंदिरों के आस पास नगरों का विकास होता गया। इसी रीति
से मंदिरों के चारों ओर अनेक नगरों का आविर्भाव हुआ :- जैसे मध्य प्रदेश में भीलसा
या विदिशा और गुजरात में सोमनाथ। कुछ अन्य महत्वपूर्ण नगर:- तमिलनाडु में
कांचीपुरम तथा मदुरै और आन्ध्र प्रदेश में तिरुपति है।
6. मंदिरों के निर्माण तथा उनके
रख-रखाव के लिए शिल्पीजन कितने महत्वपूर्ण थे ?
उत्तर:- शिल्पकार ताम्बे तथा चाँदी में
जड़ाई के काम के लिए इतने प्रसिद्ध थे कि इनका नाम बीदरी पड़ गया था। इसके साथ ये
शिल्पीजन मंदिर निर्माण के रख रखाव में भी महत्त्व रखते थे। ये पांचाल अर्थात
विश्वकर्मा समुदाय जिसमें सुनार, किसान, लोहार, राजमिस्त्री और बढ़ई भी मंदिर
निर्माण के लिए आवश्यक थे। सालियार तथा कैक्कोलार जैसे बुनकर भी समृद्धशाली समुदाय
बन गए थे और मंदिरों में भारी दान दक्षिणा भी दिया करते थे। वस्त्र निर्माण से
सम्बंधित कुछ अन्य कार्य जैसे:- कपास को साफ करना, कातना और रंगना भी स्वतंत्र
व्यवसाय बन गए थे, जिनके लिए विशेषज्ञता की आवश्यकता होती थी।
7. लोग दूर-दूर के देशों-
प्रदेशों से सूरत क्यों आते थे ?
उत्तर :- सूरत एक सर्वदेशीय नगर था, जहां सभी जातियों और धर्मों के
लोग रहते थे। सत्रहवीं शताब्दी में वहां पुर्तगालियों, डचों, और अंग्रेजों के कारखाने एवं
मालगोदाम थे। सूरत में अनेक ऐसी दुकानें थी जो सूती कपड़ा, थोक और फूटकर कीमतों पर बेचती
थी। सूरत के वस्त्र अपने सुनहरी जरी के लिए प्रसिद्ध थे और उनके लिए पश्चिम एशिया, अफ्रीका और यूरोप में बाजार
उपलब्ध थे। राज्य ने विश्व के सभी भागों से नगर में आने वाले लोगों की आवश्यकताओं
को पूरा करने के लिए अनेक विश्रामगृह बना रखे थे। वहां भव्य भवन व असंख्य मनोरंजक
स्थल थे। सूरत में काठियावाड़ी सेठो तथा महाजनों की बड़ी बड़ी साहूकारी कम्पनियां
थी। इसी कारण लोग दूर दूर के देश प्रदेशों से सूरत आते थे।
8. कलकत्ता जैसे नगरों में शिल्प
उत्पादन तंजावूर जैसे नगरों के शिल्प उत्पादन से किस प्रकार भिन्न था ?
उत्तर:- कलकत्ता जैसे नगरों में शिल्प
उत्पादन तंजावूर जैस नगरों के शिल्प उत्पादन से निम्न प्रकार से भिन्न था:-
कलकत्ता जैसे नगरों के शिल्पकारों को (ब्लैक टाउन में रहना पड़ता था तथा उनके
द्वारा बना माल ईस्ट इंडित कंपनी ही खरीद लेती थी , लेकिन तंजावूर जैसे नगरों के शिल्पकार
अपना बना माल अपने ढंग से बेचते थे। कलकत्ता जैसे नगरों के बुनकरों को उनके द्वारा
बुना गया कपड़ा यूरोपीय कंपनियों के एजेंटों द्वारा खरीद लिया जाता था लेकिन
तंजावूर जैसे नगरों में यह व्यवस्था नहीं थी। कलकत्ता में मुख्यतः शिल्प उत्पादन
सूती,
रेशमी
उत्पादन तक सीमित था। तंजावूर एक मंदिर नगर के रूप में प्रसिद्ध था, यहाँ कास्य मूर्तियाँ, धातु के दीपदान, मंदिरों की घंटियों आभूषणों
आदि का बड़े पैमाने पर निर्माण होता था ।
आइए विचार करें:-
9. इस अध्याय में वर्णित किसी एक
नगर की तुलना आप अपने परिचित किसी कस्बे या गांव से करें ?
क्या दोनों के बीच कोई समानता या अंतर है ?
उत्तर :- कलकत्ता की तुलना मैं अपने नगर
लखनऊ से करना चाहूंगा। हमारे नगर में किसी को भी किसी काम के लिए बाधित नहीं किया
जाता। सबको अपनी पसंद से कोई भी काम करने की स्वतंत्रता होती है। जिसे जहां जाना हो, जो कोई जहां रहना चाहता हो हर
काम कर सकते है। उन पर किसी राजा या राज्य का नियंत्रण नहीं होता। सब अपनी दुकानों
के सामान बेचकर खुद अपने पास रखते है, अपने परिवार को देते है ना कि
किसी के द्वारा बनाई गई किसी संस्था या फिर राजा – महाराजा को देते है।
10. सौदागरों
को किन किन समस्याओं का सामना करना पड़ता था ?
आपके विचार से क्या वैसी कुछ समस्याएं आज
भी बनी हुई है ?
उत्तर :- सौदागर कई प्रकार के हुआ करते
थे। उनमे बंजारे लोग भी शामिल थे। कई व्यापारी, विशेषकर घोड़ों के व्यापारी
अपना संघ बनाते थे। इनको अपने समय में कई प्रकार की समस्याओं का सामना करना पड़ता
था। इन्हें अपने काम के लिए अलग अलग राज्यों तथा जंगलों से गुजरना पड़ता था। इसलिए
वे आमतौर पर काफिले बनाकर एक साथ यात्रा करते थे और अपने हितों की रक्षा के लिए
व्यापार संघ बनाते थे। ये दूर दूर तक व्यापार करते थे।
आइए करके देखें :-
11. तंजावुर
या हंपी के वास्तुशिल्प के बारे में कुछ और जानकारी प्राप्त करें और इन नगरों के
मंदिरों तथा अन्य भवनों के चित्रों की सहायता से एक स्क्रैपबुक तैयार करें।
उत्तर:- तंजावुर का भुवनेश्वर मंदिर
भारत की सबसे सुंदर वास्तुकला स्थलों में से एक है। इस मंदिर का निर्माण 1010 ईस्वी में चोल वंश के शासक
राजराज चोल प्रथम ने करवाया था। बृहदेश्वर मंदिर का निर्माण शाही समारोहों और
सम्राट की शक्ति और दृष्टि को प्रदर्शित करने के लिए किया गया था। चोल वंश की कला
और वास्तुकला बहुत ही शानदार थी, जो उनके मंदिरों में दिखाई
देती है और जिसे द्रविड़ शैली में बनाया गया है। इसके अलावा, सभी मंदिरों को अक्षीय और
सममित ज्यामिति के नियमों पर बनाया गया है, जो उस समय के इंजीनियरिंग
(प्रोद्यौगिकी) के चमत्कार को प्रदर्शित करता है। लगभग सभी संरचनाओं को अक्षीय रूप
से एक साथ पंक्तिबद्ध किया गया है। बृहदेश्वर मंदिर यूनेस्को द्वारा विश्व धरोहर
स्थल के रूप में (ग्रेट लिविंग चोल टेपंल के तहत) सूचीबद्ध किया गया है।
12. किसी
वर्तमान तीर्थ स्थान का पता लगाएं। बताएं कि लोग वहां क्यों जाते हैं,
वहां क्या करते हैं,
क्या उस केंद्र के आसपास दुकाने हैं और
वहां क्या खरीदा और बेचा जाता है ?
उत्तर:- रामेश्वरम हिंदुओं का एक
पवित्र तीर्थ है। यह तमिलनाडु के रामनाथपुरम जिले में स्थित है। यह तीर्थ हिन्दुओं
के चार धामों में से एक है। इस मंदिर में हर साल लाखों श्रद्धालु यात्रा करने आते
है और ईश्वर का आर्शीवाद लेते है। ऐसा भी माना जाता है कि रामेश्वरम वह स्थान है
जहां भगवान राम ने अपने सभी पापों का प्रायश्चित करने का निर्णय लिया। इसलिए यहाँ
लोग अपने पापो का प्रायश्चित्त करने के लिए आते थे। रामेश्वरम में भारी संख्या
में मंदिर स्थित है जो भगवान राम और भगवान शिव को समर्पित है। यहां बड़ी संख्या
में तीर्थयात्री आते है। हर साल देश – दुनिया के कोने – कोने से हिंदू धर्म के लोग
यहां मोक्ष पाने के लिए पूजा – अर्चना करते है। उनके लिए जीवन
में एक बार यहां आना जरूरी होता है। माना जाता है कि इनमें डुबकी लगाकर नहाने से
सारे पाप धुल जाते है। ऐसा माना जाता है कि अगर व्यक्ति के जीवन के सारे पाप धुल
जाएं,
तो उसे
मोक्ष का रास्ता मिल जाता है। हां, रामेश्वरम के आस पास कई दुकाने
भी है,
जहां
सामुद्रिक जीवों से निर्मित सामान अवश्य खरीदा जाता है। शंख, घोंघे और सीप के कवच के सामान बहुत ही सुन्दर और
सस्ते मिलते हैं। इनसे आप घर को सजा सकते हैं और रामेश्वरम यात्रा की स्मृति के
तौर पर संजो भी सकते हैं। उपहार के लिए भी ये बहुत ही उत्तम होते हैं।
Chapter 6 Towns, Traders, And Craftspersons
1. Fill in the blanks:
1.
The
Rajarajeshvara temple was built in ………………..
2.
Ajmer is
associated with the Sufi saint…………………
3.
Hampi was
the capital of the ………….
4.
The Dutch
established a settlement at…………….. in Andhra Pradesh.
Answer:
1.
(a) early 11th century
2.
(b) Khwaja Muinuddin Chishti
3.
(c) Vijayanagara
4.
(d) Masulipatnam
2. State whether true or false:
(a) We know the name of the architect of the Rajarajeshvara temple from an
inscription.
(b) Merchants preferred to travel individually rather than in caravans.
(c) Kabul was a major centre for trade in elephants.
(d) Surat was an important trading port on the Bay of Bengal.
Answer: (a)—T, (b)—F, (c)—F, (d)—F.
3. How was water supplied, to the city of Thanjavur?
Answer:
Water from wells and tanks was supplied to the city of Thanjavur through
channels.
4. Who lived in the ‘Black Towns’ in
cities such as Madras?
Answer: Merchants, artisans (such as weavers), native traders and
craftspersons lived in the ‘Black Towns’.
5. Why do you think towns grew
around temples?
Answer:
Towns grew around temples because of the following reasons:
1.
Priests,
workers, artisans, craftspersons settled around temples.
2.
Several
shops came up around temples to cater to the needs of pilgrims and priests etc.
6. How important were craftspersons
for the building and maintenance of temples?
Answer:
Craftspersons were very important because of the following reasons:
1.
They carried
out inlay work in copper and silver. Craftspersons from Bidar were well-known
for Bidri work.
2.
Goldsmiths,
bronzesmiths, blacksmiths, masons, carpenters built temples.
3.
They also
maintained them.
4.
Weavers also
played an important role in cotton textiles.
7. Why did people from distant lands
visit Surat?
Answer:
People from distant lands visited Surat because of the following reasons:
1.
Surat was
the gateway for trade with West Asia via the Gulf of Ormuz.
2.
Surat has
also been called the gate to Mecca because many pilgrim ships set sail from
here.
3.
There was a
big market for cotton textiles. One could find several retail and wholesale
shops selling cotton textiles.
4.
The textiles
of Surat were famous for their gold lace borders, Le. zari and had a market in
West Asia, Africa and Europe.
5.
There were
ample rest-houses for the visitors. Magnificent buildings and innumerable
pleasure parks attracted people of far-off places.
8. In what ways was craft production
in cities like Calcutta different from that in cities Wee Thanjavur?
Answer:
Craft production in Thanjavur was different from that of Kolkata in the
following manner:
1.
Craft
production in Thanjavur was in the form of inlays work in copper and silver.
2.
In Kolkata,
it was in the form of cotton textiles, jute textiles, and silk textiles.
3.
Thanjavur
was a temple town and all lived in town.
4.
Calcutta was
a trading town and craftsmen lived in “Blacktown” areas.
9. Compare any one of the cities
described in this chapter with a town or a village with which you are familiar.
Do you notice any similarities or differences?
Answer:
Comparison between Surat and Delhi
Surat |
Delhi |
·
Emporium
during the Mughal period due to the production of various goods. ·
Gateway
to West Asia due to the trade centre. ·
Cosmopolitan
city. ·
Factories
and warehouses. ·
Known
for cotton textiles. |
·
It
was also an emporium during the Mughal period. ·
Basically
administrative town. ·
Cosmopolitan
city. ·
Factories
and warehouses. ·
Known
for business, trade, and commercial pursuits. |
Very
Short Answer Type Questions
1. What do temple towns represent?
[Imp.]
Answer: Temple towns represent a very important pattern of
urbanization.
2. Why did the rulers endow temples
with grants of land and money?
Answer: They did so in order to carry out elaborate rituals, feed
pilgrims and priests, and celebrate festivals.
3. How did pilgrims contribute to
the temples?
Answer: They made donations.
4. What is bronze?
Answer: Bronze is an alloy that contains copper and tin.
5. What is bell metal?
Answer: Bell metal contains a greater proportion of tin than other
kinds of bronze. This produces a bell-like sound,
6. How did temple authorities use
their wealth?
Answer: They used their wealth to finance trade and banking,
7. What did the Indian traders bring
from Africa?
Answer: They brought gold and ivory from Africa.
8. Name a few Indian spices which
became an important part of European cooking. Ans. Pepper, cinnamon, nutmeg,
dried ginger, g. 9. What were craftspersons of Bidar famous for?
Answer: They were famous for their inlay work in copper and
silver,
10. What do the ruins of Hampi
reveal?
Answer: The ruins at the Hampi reveal a well-fortified city.
11. Why has Surat been called the
gate to Mecca?[V. Imp.]
Answer: Surat has been called the gate to Mecca because many
pilgrim ships set sail from here.
12. What were the textiles of Surat
famous for?
Answer: The textiles of Surat were famous for their gold lace
borders Le. zarL
13. What was special with the Surat
hundis? [V. Imp.]
Answer: The Surat hundis were honoured in the far-off markets of
Cairo in Egypt, Basra in Iraq, and Antwerp in Belgium.
14. Why did the Dutch and English
East India Companies attempt to control Masulipatnam?
Answer: Because Masulipatnam became the most important port on the
Andhra coast,
15. How did the European Companies
gain control of the sea trade?
Answer: They gained control of the sea trade by using their naval
power,
16. What was the system of advances?
Answer: Under the system of advances the weavers had to weave
cloth which was already promised to European agents.
17. Name the residence meant for the
white rulers in Madras.
Answer: Fort St. George.
18 Name the residence meant for the
white rulers in Calcutta
Answer: Fort St. William.
19. Mention some articles of trade
on which temple authorities collected taxes.
Answer: Sugar and jaggery, dyes, thread, and cotton, coconut,
salt, areca nuts, butter, sesame oil and cloth.
Short Answer Type
Questions
1. What is the ‘lost wax’ technique?
[V. Imp.]
Answer: ‘Lost wax’ technique was used to make Chola bronze statues.
This technique involved several stages :
·
First of
all, an image was made of wax. This was covered with clay and left in sun to
dry.
·
It was then
heated and a small hole was made in the clay cover. The molten wax was drained
out through this hole.
·
Then molten
wax was poured into the clay mould through the hole. Once the metal cooled and
solidified, the clay cover was carefully removed and the image was cleaned and
polished.
2. What purpose did small towns
serve? [V. Imp.]
Or
Describe various Junctions of small towns.
Answer:
Several small towns came to be seen in the sub-continent from the 8th century
onward. These towns usually had a mandapika or mandi where nearby villagers
came to sell their produce. These towns also had market streets called halta or
hoot lined with shops.
There were also streets for
different kinds of artisans such as potters, oil pressers, sugar market, toddy
makers etc.
Many traders came from far and near to these towns to buy local articles and
sell products of distant places such as salt, camphor, horse, etc.
3. Find out about the present-day
taxes on markets. Who collects these taxes? How are they collected and are they
used for?
Answer:
·
The
present-day taxes on markets are collected as license fees of shops.
·
MCD must
collect these taxes.
·
MCD does
this work with the help of its various departments.
·
The taxes
collected by MCD are used in the welfare of the public, roads, sewage,
electricity, water, etc.
4. Give an account of the
architecture of Hampt
Answer: The architecture of Hampi was distinctive in several ways :
·
Hampi was a
well-fortified city. No mortar or cementing agent was used in the construction
of these walls. The technique followed was to wedge them together by inter-locking.
·
The
buildings in the royal complex had splendid arches, domes and pillared halls
with niches for holding sculptures.
·
They also
had well-planned orchards and pleasure gardens with sculptural motifs such as
the lotus and corbels.
5. How was Hampi in its heyday in
the 15-16th centuries? When did it fall into ruin?
Answer: In its heyday in the 15-16th centuries Hampi was an
important centre of commercial and cultural activities. Moors, which was a name
used collectively for Muslim merchants, Chettis and agents of European traders
such as the Portuguese, visited the markets of Hampi.
Temples were the hub of cultural
activities. Temple dancers known as devadasis performed before the deities,
royalty and masses in the many-pillared halls inthe Virupaksha, a form of
Shiva, temple. The Mahanavami festival was one of the most important festivals
celebrated at Hampi.
Hampi fell into ruin following the
defeat of Vijayanagara in 1565 by the Deccani Sultans.
6. What were the reasons for the
decline of Swat? [V. Imp.]
Answer: Surat, which was an important trade centre during the
Mughal period, began to decline towards the end of the seventeenth century.
This was because of the following factors:
·
Because of
the decline of the Mughal Empire, Surat faced a huge loss of markets and
productivity
·
The control
of the sea routes went into the hands of the Portuguese
·
Surat could
not complete with Bombay were the English East India Company shifted its
headquarters in 1668.
7. What made the city of
Masulipatnam populous and prosperous?
Answer: The city of Masulipatnam was a centre of intense activity
during the 17th century. Both the Dutch and English East India Companies
attempted to control this city as it became the most important part of the
Andhra coast. Qutb Shah rulers of Golconda imposed royal monopolies on the sale
of textiles, spices, and other items to prevent the trade from passing
completely into the hands of the various East India Companies. This led to
fierce competition among various trading groups such as the Golconda nobles,
Persian merchants, Telugu Komati Chettis, and European traders. As a result,
the city became populous and prosperous.
8. How did the system of advances
snatch the freedom of the weavers?
OR
How did the Indian Crafts persons lose their independence?
Answer: The Indian textiles were in great demand in the European
markets. As a result, the English began to make attempts to control the Indian
craftspersons by appointing Indian traders as their agents. They introduced the
system of advances under which the weavers had to weave cloth which was already
promised to European agents. Weavers no longer had the liberty of selling their
cloth or weaving their patterns. Instead, they had to reproduce the designs
supplied to them by the company agents. This system snatched the freedom of the
Indian weavers. They began to be guided by someone else.
Long Answer Type
Questions
1. Describe the trade
activities of the big and small traders belonging to the medieval time.
Answer: There were many kinds of traders.
These included the Banjaras and several traders especially horse traders.
The traders usually travelled in caravans and formed guilds to protect their
interests. There were several such guilds in South India from the eighth
century onwards—the most famous being the Manigramam and Nanadesi. These guilds
traded extensively both within the peninsula and with Southeast Asia and China.
There were also communities like the Chettiyars and the Marwari Oswal who went
on to become the major trading groups of the country.
Gujarati traders, including the
communities of Hindu Baniyas and Muslim Bohras, traded extensively with the
ports of the Red Sea, Persian Gulf, East Africa, Southeast Asia, and China.
They sold textiles and spices in these ports and exchange, brought gold and
ivory from Africa; and spices, tin, Chinese blue pottery, and silver from
Southeast Asia and China.
The towns on the west coast were
home to Arab, Persian, Chinese, Jewish, and Syrian Christian traders. Indian
spices and cloth sold in the Red seaports were bought by Italian traders and
eventually reached European markets, fetching high profits. This ultimately
drew European traders to India.
2. Describe Swat as a gateway to the
West [V. Imp.]
Answer: Surat in Gujarat was the emporium of western trade during
the Mughal period along with Cambay (now Khambat) and somewhat later,
Ahmedabad. Surat was the gateway for trade with West Asia via the Gulf of
Ormuz. Surat has also been called the gate to Mecca because many pilgrim ships
set sail from here.
Surat was a cosmopolitan city
inhabited by people of all castes and creeds. In the 17th century the
Portuguese, Dutch and English had their factories and warehouses at Surat.
Several retail and wholesale shops could be found in Surat. These shops sold
cotton textiles. Here, it is worth mentioning that the textiles of Surat were
famous for their gold lace borders, le. zari and had a market in West Asia,
African and Europe.
The state provided all the
facilities to the people who came to the city from all over the world. The
Kathiawad seths or mahqjaxvs had huge banking houses at Surat. The Surat hundis
were honoured in far-off markets of Cairo in Egypt, Basra in Iraq and Antwerp
in Belgium.
0 Comments